De Tamaskan

Home / De Tamaskan

De Tamaskan

ALGEMENE VERSCHIJNING:
De Tamaskan is een grote en atletisch hond. De hond moet een wolf-achtige verschijning hebben met een groffe/dikke vacht, kleine oren en een rechte/borstelige staart.

BELANGRIJKE VERHOUDINGEN:
De lengte van het lichaam is langer dan de hond hoog is (de schofthoogte).

KARAKTER:
De Tamaskan is een vriendelijk, sociale en aanhankelijke hond. Het ras mag niet agressief of TE gereserveerd t.o.v. mensen of andere honden zijn. De hoge mate van intelligentie maakt hem veelzijdig als werkhond en trouwe kameraad.

HOOFD:
In balans met het lichaam. Vormt een wig tussen de ogen.

SCHEDELGEDEELTE:
Schedel: Licht gebogen.
Stop: Licht/Matig.

GEZICHTSGEDEELTE:
Neus: De pigmentatie van de neus, lippen en rond de ogen moet zwart zijn. Een sneeuwneus is toegestaan.
Snuit: Lang, rechte neusbrug. Mag niet puntig zijn.
Lippen: Nauw aansluitend.
Gebit: Kaken sterk en symmetrisch. Goed ontwikkelde tanden en geen ontbrekende elementen, Schaargebit.
Wangen: Voldoende gespierd en niet hangend.
Ogen: Ogen zijn geel, amberkleurig tot oranje en bruin. Almond gevormd en van gemiddelde grootte. Blauwe ogen zijn een diskwalificerende fout. Nauw aansluitende oogleden.
Oren: Van gemiddelde grootte, maar klein in verhouding tot het hoofd. De oren zijn driehoekig van vorm en licht afgerond aan de uiteinden. Ver uit elkaar op de schedel. Naar voren en rechtopstaand gedragen.
Nek: Licht gebogen, lang en sterk.

LICHAAM:
Toplijn:
 Level topline met een licht hellende croup.
Schoft: Goed gespierd, uitgesproken.
Rug: Stevig en recht.
Lendenen: Kort, goed gespierd, niet breed, licht hellend.
Croup: Kort, niet breed, licht aflopend.
Onderste Lijn/Buik: Strakke buik, opgetrokken.

STAART:
De staart is breed aangezet en moet reiken tot aan het spronggewricht, maar niet daarbuiten. In rust moet de staart naar beneden gedragen worden, maar wanneer de hond opgewonden is of in beweging, wordt de staart hoger gedragen. De staart mag niet over de rug heen krullen. Grof dik haar, maar niet bevederd.

VOORHAND:
Voorbenen:
 De voorpoten zijn recht, dicht bij elkaar en de voeten moeten iets naar buiten toe staan.
Schouders: Het schouderblad is vooruit, goed gespierd.
Bovenarm: Sterk gespierd.
Ellebogen: Nauwsluitend, niet naar binnen of buiten gedraaid.
Voorarm: Lang, schoon en recht.
Voeten: Lange gewelfde tenen.

ACHTERHAND:
Achterbenen:
 Achterbenen krachtig, de achterpoten staan parallel. Hubertus klauwtjes (ook wel wolfsklauwtjes genoemd) zijn niet gewenst.
Bovenbeen: Lang, goed gespierd. Het heupgewricht is stevig en flexibel.
Knie: Sterk, flexibel.
Onderbeen: Lang, zuiver, goed gespierd.
Hakken: Lang, zuiver. Laag aan de grond.
Middenvoet: Iets schuin, sterk, flexibel.

GANGWERK/BEWEGING:
Licht, evenwichtig maar krachtige vloeiende beweging vergelijkbaar met die van een wolf. Massieve grond dekking.

HUID:
Strak, zonder rimpels.

VACHT:
Recht, gesloten. In de winter verschilt de vacht als een indrukwekkende ondervacht gevormd word over het hele lichaam inclusief de binnenkant van de oren. Goed bedekte nek. De vacht moet een lichte kraag vormen rond de nek en schouders.

KLEUREN:
Zwart-Grauw, Wolfs-Grauw en Rood-Grauw, altijd met een zwarte bedekking en karakteristiek wolvenmasker. Solide kleuren zijn onaanvaardbaar.

GROOTTE EN GEWICHT:
Schofthoogte
* Volwassen Reuen: Tussen de 65 & 75 cm.
* Volwassen Teven: Tussen de 60 & 70 cm.
Gewicht
* Volwassen Reuen: Tussen de 30 & 45 kg.
* Volwassen Teven: Tussen de 20 & 35 kg.

FOUTEN:
Elke afwijking van de voorgaande punten moet worden beschouwd als een fout, en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd, moet in verhouding staan tot de graad.

DISKWALIFICATIEFOUTEN:
– Atypische oogkleur
– Onjuiste oordracht
– Onjuiste aftekeningen
– Onjuiste staartdracht
– Angst & Agressie

N.B.: Reuen moeten 2 duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.

 

de Tamaskan is sociaal

De Tamaskan hoort een sociale hond te zijn naar mens en dier. Ze gaan doorgaans goed om met kinderen. Idealiter is de Tamaskan vriendelijk naar vreemden, maar dit is ook afhankelijk van een goede socialisatie en een goede opvoeding. Bekenden van de familie worden altijd hartelijk begroet.

In de regel is de Tamaskan sociaal naar bekende en onbekende honden. Ze kunnen in hun enthousiasme wat lomp zijn, maar als zij hierin goed worden begeleid hoeft dit geen problemen op te leveren. Dit geldt ook voor de omgang met andere huisdieren. Wanneer de hond opgroeit met andere huisdieren, zal hij ze beschouwen als een lid van de familie. Het introduceren van huisdieren op latere leeftijd, kan problemen opleveren, afhankelijk van het jachtinstinct van de individuele hond. In principe hoort een Tamaskan andere huisdieren te accepteren, maar in de praktijk blijkt dat dit nog niet voor elke hond geldt. Met een goed fokbeleid wordt getracht het jachtinstinct zo ver mogelijk terug te dringen. De Tamaskan is een zachte en gevoelige hond en daarom is hij doorgaans wel goed te sturen.

Hou er rekening mee dat de Tamaskan leeft van het contact met mensen en/of andere honden, daarom is het af te raden een Tamaskan te nemen als u veel van huis bent, of wanneer u geen andere hond heeft die de Tamaskan gezelschap kan houden. De meeste Tamaskans gedijen het beste wanneer zij niet de enige hond in het huishouden zijn of weinig alleen hoeven te zijn. De Tamaskan kan anders sloopgedrag en/of verlatingsangst vertonen. Een bench kan helpen bij de opvoeding, maar is geen uitkomst voor dit probleem.

de Tamaskan is actief

Een Tamaskan is een actieve hond en vindt het leuk om samen met de baas op pad te zijn. De Tamaskan is een goede kameraad  voor mensen met een actieve levensstijl. Drie keer een blokje om is te weinig. Wanneer de hond de kans krijgt om zich uit te leven tijdens de wandelingen, zijn ze in huis doorgaans rustig. Dit betekent dan ook dat de hond in de stad of in een kleinere woning gehouden kan worden, mits de eigenaar er voor zorgt dat de hond buiten zijn ei kwijt kan. Tamaskans stellen een tuin op prijs, maar dit is niet noodzakelijk.

De Tamaskan is geschikt voor verschillende hondensporten, ze vinden het heerlijk om naast de fiets te rennen en zijn goed in behendigheid. Tevens zijn ze, door hun poolhondenbloed, geschikt om gebruikt te worden als sledehond.

Opvoeding van de Tamaskan

De Tamaskan is een gevoelig ras en een harde opvoeding is niet acceptabel. De hond moet op basis van vertrouwen en plezier willen gehoorzamen en niet vanwege angst. Een Tamaskan zal bestempeld worden als eigenwijs wanneer hij opgevoed wordt met de harde hand en zal zich gaan afsluiten voor zijn eigenaar. Wanneer de eigenaar dit respecteert en zijn hond weet te motiveren, dan kan de Tamaskan makkelijk meekomen tijdens gehoorzaamheidscursussen. De meeste Tamaskan zijn goed te motiveren met voedsel of met spel, waardoor de Tamaskan goed kan leren gehoorzamen.

Ook kan de Tamaskan loslopen, mits de hond goed getraind is. Over het algemeen blijven zij uit zichzelf bij de baas in de buurt tijdens het wandelen. Een aantal Tamaskans beschikken wel over een portie jachtinstinct en het vergt kunde en tijd van de baas om dit in goede banen te leiden. Het volgen van een gehoorzaamheidscursus is daarom aan te raden.

Er zijn Tamaskans die worden gebruikt als therapiehond, wat de veelzijdigheid van dit ras benadrukt.