Home / Gezondheid van de Tamaskan

Gezondheid van de Tamaskan

Tot dusver is er geen ras typische ziekte bij de Tamaskan Door de rassen die gebruikt zijn in de opbouw van het ras zijn er wel gezondheidstesten die verplicht zijn. Dit zijn HD,ED en DM. Daarnaast zijn er ook fokkers die dwergtest doen en de ECVO (ogen test)

In bepaalde lijnen komt Monorchide voor maar omdat daar nog niet op getest kan worden kunnen we de dragers nog niet vaststellen door een test.

Tot nu is de gemiddelde levensverwachting, mits er een goede verzorging en voer gegeven word, 14/15 jaar.

Degeneratieve Myelopathie (DM)
In Juni 2010 zijn de eerste tamaskans getest op Degeneratieve Myelopathie(DM) en hier bleken een lijder en een drager tussen te zitten dus nu worden er meerderen getest om te bepalen in hoeverre deze ziekte in de lijnen voorkomt.

Er is een test beschikbaar die Degeneratieve Myelopathie aan kan tonen. De hond kan vrij zijn (N/N), drager zijn (N/DM) of lijder (DM/DM).

DM is een neurologische aandoening van het ruggenmerg, vergelijkbaar met MS bij mensen. Door een defect gen sterven de zenuwen in het ruggenmerg af. De beschermlaag (myeline) wordt afgebroken waarin de zenuwen liggen.

De eerste verschijnselen van verlamming aan de achterhand treden op tussen het 6e en 12e levensjaar. In het begin waggelt de hond nog alleen maar, maar later gaat hij slepen met zijn achterpoten. De hond wordt incontinent en uiteindelijk worden de vitale organen aangetast. Schrale troost is dat de hond geen pijn heeft.

DM vererft hetzelfde als bij Dwerggroei en PRA. Dragers hebben de ziekte niet, maar kunnen die wel vererven als er 2 dragers met elkaar gecombineerd worden. Daarom fok ik niet met ongekeurde honden of lijders en tenminste 1 ouder dier moet VRIJ zijn van DM zodat er in ieder geval geen lijders DM geboren worden.